Wat houdt de term brut in?

Dosage

Brut, extra brut, semi-sec allemaal termen die je vast wel eens op een etiket hebt zien staan, maar houdt het eigenlijk in? Het zijn etikettermen in de EU voor de zoetheid in een wijn.  

Mousserende wijnen worden gemaakt in verschillende mate van zoetheid, ook wel dosage genoemd. In de meeste gevallen wordt er na de tweede alcoholische vergisting een mengsel van suiker en wijn toegevoegd, liqueur d’expédition. De hoeveelheid suiker in de liqueur d’expédition bepaalt uiteindelijk de dosage.

Van droog naar zoet: 

  • Brut Nature: 0 tot 3 gram per liter 
  • Extra Brut: 0 tot 6 gram per liter 
  • Brut: 0 tot 12 gram per liter
  • Extra Sec: 12 tot 17 gram per liter
  • Sec: 17 tot 32 gram per liter 
  • Demi Sec: 32 tot 50 gram per liter 
  • Doux: 50+ gram per liter 

Brut Nature

Is een zeer droge mousserende wijn. Bij deze term mag er geen dosage worden toegevoegd aan de wijn en tot 3 gram suiker per liter mag van nature aanwezig zijn in de wijn. Dit wordt ook wel zéro dosage genoemd.

Extra Brut 

Het suikergehalte in deze champagne ligt tussen de 0 en 6 gram suiker per liter.

Brut 

Dit is ruim 85% van alle bubbels die op de markt wordt gebracht. Brut behoort tot de droge mousserende wijnen met 0 tot 12 gram suiker per liter. De champagne is droog, met een vleugje suiker. 

Sec 

Sec Champagne bevat 17 tot 32 gram suiker per liter. Daardoor zijn de bubbels iets zoet, zonder dat het naar suiker smaakt. Dit wordt ook wel sec, secco, dry of trocken genoemd.

Demi-Sec  

Dit betekent letterlijk vertaald “half-droog”. Deze bubbels hebben een suikergehalte van 32 tot 50 gram per liter. Met dit suikergehalte smaken de champagnes eerder zoet, dan half droog. Dit wordt ook wel semi-sec of halbtrocken genoemd.

Doux 

Met meer dan 50 gram suiker per liter staat “Doux” voor een zeer zoete champagne. Deze bubbels zijn tegenwoordig bijna nergens meer verkrijgbaar. Dit wordt ook wel dulce of sweet genoemd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.