Chardonnay

Een veelzijdige druif

Als ik een favoriete druif zou moeten opnoemen is het denk ik toch wel Chardonnay. Het liefste een Bourgogne dan natuurlijk met een mooie zuurgraad en een subtiele houtrijping. Dit is overigens ook het klassieke gebied van de druif. Een enorm veelzijdige druif en het op één na meest aangeplante witte druivenras ter wereld.

Chardonnay is een niet aromatische druif. Wat dat wil zeggen? Nou eigenlijk dat je met de vinificatie veel meer kanten op kunt, omdat de druif van zichzelf niet hele uitgesproken (fruit) aroma’s heeft. Zo ondergaan ze vaak een malolactische fermentie. Hierbij worden de appelzuren in de wijn omgezet in melkzuren en geeft de wijn aroma’s van boter en room. Ook houtlagering wordt vaak toegepast bij Chardonnay, afhankelijk van de afkomst van de houten vaten kan dit aroma’s geven van vanille, cederhout, toast, kokos, koffie & chocolade. Door deze vinificatie technieken toe te passen kan de wijnmaker de wijn meer complexiteit en textuur geven.

Chardonnay

Een vroeg uitlopend ras

Chardonnay is een druif die gemakkelijk in uiteenlopende klimaten geteeld kan worden zonder veel problemen. Omdat het een vroeg uitlopend ras is kan het in een koel klimaat, zoals de Bourgogne bijvoorbeeld, problemen opleveren. Dit gebied kan namelijk last hebben van lentevorst en als de wijnstokken al knoppen hebben kan dit grote gevolgen hebben voor de oogst.

Het klimaat bepaald dan ook de fruitkenmerken die de druif kan geven, zo geeft hij in een koel klimaat vaak aroma’s van citrusvruchten en groen fruit, terwijl dat in een gemiddeld klimaat, verder naar beneden in de Bourgogne bijvoorbeeld aroma’s kan geven van perzik en meloen kan geven. In warme gebieden, zoals bijvoorbeeld Californië, kan de druif aroma’s geven van tropisch fruit, banaan en ananas zijn typerende aroma’s voor een warm klimaat.

Wat kun je nu het beste bij Chardonnay eten?

Chardonnay is een geweldige en bepaald niet eenkennige eetwijn. Over het algemeen genomen is kip toch wel de perfecte match voor deze wijn. Uiteraard door het vaak boterige karakter van deze wijn wel met boter bereid en niet met olijfolie. Zuivel producten, room, kaas, melk & eieren, zijn daardoor ook een uitstekende combi met deze druif. Denk aan een vollere Chardonnay met gerecht met roomsauzen, heerlijk!

Eieren en wijn zijn vaak een lastige combi, maar Chablis bijvoorbeeld smaakt fantastisch bij Eggs Benedict en door het ziltige in deze wijn is dit ook dé ideale combi met oesters.

Schaal- en schelpdieren is ook zo’n fantastische combi met Chardonnay en zeker als daar iets van zuivel bij zit. Coquilles vind ik zelf altijd een heerlijke combi met een vettige Chardonnay, maar ook vis gebakken in boter of een roomsaus.

Paddenstoelen gaan ook altijd uitstekend bij deze wijn. Kip met paddenstoelen-roomsaus is natuurlijk een ultieme wijnspijs combi bij een volle Chardonnay. Pompoen en zoete aardappels hebben een volle smaak en zijn daardoor ook uitermate geschikt. Denk bijvoorbeeld eens aan een romige pompoenrisotto.

WijnSpijs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.