Champagne, Cava of Prosecco?

Alle drie mousserende wijnen

Champagne, Cava of Prosecco? Alle drie mousserende wijnen, maar wat is nu eigenlijk het verschil? Het is namelijk niet alleen de herkomst van de bubbels die verschilt, er zit veel meer onderscheid in deze mousserende wijnen!  

Champagne 

Deze bekendste bubbels komen uit Frankrijk, uit de gelijknamige streek Champagne. De hoofdstad van deze streek is Reims en de belangrijkste subgebieden zijn Montagne de Reims, Vallée de la Marne en Côte des Blancs. Champagne wordt meestal gemaakt van een samenstelling van drie verschillende druivensoorten: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier, afkomstig uit de Champagne streek. Het is een vereiste dat deze mousserende wijnen uit deze streek komen, anders is er geen sprake van Champagne, maar van Crémant. Crémant is dus de term die gebruikt wordt voor Franse mousserende wijnen buiten de Champagnestreek. De belangrijkste daarvan zijn Crémant d’Alsace, Crémant de Bourgogne en Crémant de Loire.

Een fles champagne is tamelijk prijzig. De prijzen beginnen vanaf € 20,- per fles. Dit heeft alles te maken met dure druiven, de bewerkelijkheid en de tijd voor het maken van een Champagne. 

Een Champagne is qua smaak verfijnd, complex en fris en wordt gemaakt volgens de “Méthode traditionnelle”. Een non vintage Champagne moet minimaal 15 maanden ouderen, waarvan minimaal 12 maanden op de lie. Er ontstaat een tweede vergisting in de fles, waardoor de wijn zijn bubbels krijgt. Door de rijping op de gisting voegt dit autolytische kenmerken toe, zoals aroma’s van gist, brood, brioche en biscuit.  

Cava 

Cava, de Spaanse variant van Champagne mag in tegenstelling tot Champagne in verschillende, niet aaneengesloten geografische gebieden gemaakt worden. Het grootste gedeelte wordt gemaakt in Sant Sadurní d’Anoia. Het wordt op dezelfde manier als Champagne gemaakt, alleen hoeft Cava minder lang te rijpen, namelijk 9 maanden op de lie. Het grote verschil tussen deze mousserende wijnen zijn de druivensoorten die gebruikt worden. Voor Cava wordt meestal een mix van Macabeo, Parellada, Xarel-lo gebruikt en ook de kortere rijping op de lie zorgt ervoor dat Cava minder (uitgesproken) autolytische kenmerken heeft. Vanwege het verschil in klimaat hebben de Cava’s veelal minder (frisse) zuren dan champagne en zijn ze qua smaak milder en licht kruidig. Cava is de laatste jaren erg populair. Dit komt omdat de prijs van een fles Cava een stuk lager ligt.  

Prosecco 

Prosecco is echt een zomerse bubbel, afkomstig uit Italië en wordt gemaakt van maar een druifsoort: Glera, deze staat ook wel bekend als de “Proseccodruif”. Het wordt gemaakt in de streek Veneto en Friuli en krijgt als hij afkomstig is uit deze streek een label D.O.C. of D.O.C.G. Het productieproces van Prosecco is heel anders vergeleken een Champagne of Cava. Zo vindt de gisting bij Prosecco meestal in een tank plaats in plaats van in de fles, waardoor Prosecco een iets eenvoudiger karakter krijgt dan Cava of Champagne. Ook komt door deze methode het fruit meer naar voren. Prosecco is levendig, fruitig, en lichtzoet met aroma’s van appel en meloen, waardoor het voor de meeste mensen toegankelijker is. In tegenstelling tot Champagne of Cava wordt deze wijn jong gedronken. 

Franciacorta & Sekt

Verder heb je nog Franciacorta de “Italiaanse Champagne”. Franciacorta is een gebied in Lombardije en is het “Italiaanse Champagnegebied”. De wijnen moeten minimaal 25 maanden rijpen en worden op dezelfde manier gemaakt. De druiven die hiervoor gebruikt mogen worden zijn, Chardonnay, Pinot Blanc & Pinot Noir

Sekt is een Duitse mousserende wijn en wordt gemaakt via de tankmethode. De basiswijn komt doorgaans uit Frankrijk of Italie en worden dan in Duitsland omgezet tot mousserende wijn. Deutscher Sekt wordt in Duitsland gemaakt, maar ook de druiven moeten afkomstig zijn uit Duitsland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.